مقالات مشاوره‌ای کنکور

شروع مطالعه برای کنکور ۱۴۰۲در هفت قدم مهم

اگر وارد سال دوازدهم شده باشید و بخواهید مطالعه برای کنکور ۱۴۰۱ را شروع کنید، احتمالاً خیلی زود متوجه این موضوع می‌شوید که برای قبولی در رشته‌ای که همیشه آرزویش را داشتید کار چندان آسانی ندارید. درس‌های سال دوازدهم تازه تدریس شده‌اند و شما باید آن‌ها را خیلی دقیق یادبگیرید علاوه‌براین شما باید مطالب سال دهم و یازدهم را هم مرور کنید. شاید شما سال‌های قبل فقط به‌صورت تشریحی درس خوانده باشید ولی الآن لازم است که تستی خواندن را هم آموزش ببینید. مدیریت زمان و تقسیم مناسب آن برای دروس هر سال و بین درس‌های عمومی و اختصاصی، برای تمام داوطلبان کنکور چالشی جدی است که اتفاقاً خیلی‌ها از پس آن برنمی‌آیند و در بعد از یک شروع بد در آذر و دی ماه، کاملاً نسبت به درس حس تنفر پیدا می‌کنند. می‌بینید که لازم است که حتماً برای آغاز کار فکر کنید که بعداً دچار مشکل نشوید. به قول افلاطون مهمترین مرحله انجام هر کاری شروع آن است. من، مجید خاقانی، می‌خواهم در این مقاله هفت قدم مهم را عنوان کنم که شما با رعایت کردن آن‌ها می‌توانید مثل راکت یک شروع قدرتمند داشته باشید.

معمولاً داوطلب‌هایی که برای آغاز درس ‌خواندنشان سردرگم هستند سوال‌هایی مثل این موارد را از خودشان می‌پرسند که من هم سعی می‌کنم به آن‌ها جواب بدهم:

  • باید از کجا شروع کنیم؟
  • اول چه درسی را بخوانیم؟
  • چگونه بهترین منابع را انتخاب کنیم؟
  • چطور می‌توانیم ساعت مطالعه بالایی داشته‌باشیم؟
  • اول باید دروس اختصاصی را بخوانیم یا عمومی را؟
  • از کدام پایه شروع کنیم؛ دهم، یازدهم یا دوازدهم؟
  • آیا می‌توانیم طوری درس بخوانیم که در میانه مسیر خسته نشویم؟
  • چطور در ابتدای مسیر هدفمان را مشخص کنیم که سردرگم نشویم؟
  • چگونه می‌توانیم بهترین شروع را برای مطالعه کنکور ۱۴۰۱ داشته باشیم؟

۱.هدفت رو مشخص کن

اهمیت هدف‌گذاری آنقدر بالاست که حتی همین الآن که دارم این مقاله را می‌نویسم، باید به این فکر کنم که هدف من از نوشتن این مطالب چیست و قرار است من و شما را به کجا برساند؟

در واقع نمی‌توان کاری بدون داشتن هدف مشخص استارت زد، مخصوصاً کار با اهمیتی مثل درس خواندن برای کنکور سراسری؛ کاری که مستقیماً با آینده شما ارتباط دارد، اما همیشه ما از اهمیت هدف‌گذاری شنیده‌ایم و کمتر در مورد نحوه هدف‌گذاری و اینکه این کار را باید چطور انجام بدهیم صحبت شده‌است.

پیشنهاد می‌کنم برای اینکه بتوانید هدف‌گذاری را به بهترین شکل بیاموزید مقاله هدف گذاری به سبک غول چراغ جادو را که خودم نوشتم را بخوانید.

۲.نقشه راهت رو مشخص کن

همان‌طور که بدون هدف نمی‌شود کاری شروع کرد بدون نقشه هم شروع یک مسیر غیر ممکن است.

شما باید دقیقاً بدانید که قرار است در چه زمان هایی درس بخوانید و در چه زمان هایی درس هایی را که خواده اید را مرور کنید.

باید بدانید در هر بازه زمانی مثل پاییز، زمستان، نوروز یا بعد از چند درصد از وقتتان را دروس اخصاصی بخوانید و چه مقداری دروس عمومی( مسلماً در ابتدا که شروع به درس خواندن می‌کنید با توجه به فاصله‌ای که تا کنکور ۱۴۰۱ دارید، باید بیشتر درس هایی مثل ریاضی و فیزیک را بخوانید و بعد کم کم حجم مطالعه دروس دیگر را بیشتر کنید، اما اینکه این نسبت چند به چند باشد موضوعی است که تنها با کمک گرفتن از یک مشاور کاربلد می‌توانید بفهمید)

۳. بهترین منابع برای شروع مطالعه کنکور ۱۴۰۱ را انتخاب کن

برای یادگیری هر مطلب ۷ نوع روش یادگیری داریم که در پایین آمده است:

  1. روش دیداری: مطالب بیشتر از طریق مطالعه، دیدن نمودارها و اشکال در ذهن ثبت می‌شوند.
  2. روش شنیداری: اکثراً اطلاعات از طریق شنیدن به ذهن منتقل می‌شوند.
  3. روش شهودی: اطلاعات از طریق تجزیه و تحلیل روابط موجود بین موضوعات درسی یادگرفته می‌شوند.
  4. روش انفرادی: مطالب توسط خود فرد مطالعه کننده و به صورت انفرادی مطالعه می‌شوند.
  5. روش جمعی: مطالب از طریق بحث های بین گروهی آموزش داده می‌شوند .
  6. روش اتفاقی: یادگیری مطالب در این روش هیچ نظم و قانونی ندارد.
  7. روش پلکانی: مطالب در چندین مرحله و به صورت تدریجی آموزش داده می‌شوند .

یادگیری در افراد مختلف متفاوت است، مثلاً یک‌نفر به روش دیداری مطالب را بهتر یادمی‌گیرد و یک‌نفر دیگر به روش شنیداری، که این موضوع به خاطر علت‌های مختلفی است از جمله قومیت، جنسیت، سن و غیره مثلاً افراد ساکن در آمریکای شمالی و یا آسیای شرقی اکثراً از یادگیری دیداری استفاده می‌کنند ولی در مقابل، عرب زبان‌ها بیشتر روش یادگیری شنیداری دارند. یا اینکه یادگیری پسرها بیشتربه روش دیداری و اتفاقی است درحالیکه دخترها بیشتر به روش شنیداری یادمی‌گیرند، به این دلیل است که دخترها بیشتر دوست دارند مطالب درسی را از طریق شرکت در کلاس ها یادبگیرند.

توصیه می‌کنم اگر دقیقاً می‌خواهید بدانید، از کدام روش بهتر یادمی‌گیرید، حتماً مقاله سبک‌های یادگیری که در این رابطه نوشتم را بخوانید.

پس شما اول باید باتوجه به انواع روش های یادگیری که با استفاده از آن درس ها را بهتر یاد می‌گیرید منابع خود را انتخاب کنید، نه اینکه صرفاً از رتبه های برتر سال های گذشته بپرسید از چه کتاب هایی استفاده می کردند و شما هم مشابه آن را تهیه کنید.


فرآیند انتخاب منابع یکی از اصلی ترین گام ها برای شروع مطالعه برای کنکور ۱۴۰۱ است و اگر در این مرحله دقت کافی نداشته باشید در طی مسیر مطالعه تان علاوه بر این که راندمان خوبی نخواهید داشت. باید متحمل هزینه‌های زیادی شوید که این هزینه‌ها فقط مالی نیست بلکه می‌توان وقت و انرژی را که صرف منابع اشتباه کرده‌اید را هم جز هزینه‌ها در نظر گرفت. پس باید از همان ابتدا با دقت انتخاب کنید و از یک‌نفر کاملاً حرفه‌ای، نه صرفاً رتبه برتر، کمک بگیرید.

۴. مطالعه برای کنکور ۱۴۰۱ را شروع کن

پس از مشخص کردن هدف و نقشه راه و همچنین خریدن بهترین منابع کنکور، حالا نوبت آن است که شروع کنید.

بسیاری از داوطلب‌ها در ابتدای درس خواندن برای کنکور از مواردی مثل، موارد زیر دائماً شکایت دارند:

  • هنگام مطالعه اصلاً تمرکز ندارم و همیشه حواسم پرت است.
  • ساعت مطالعه‌ام خیلی کم است. از جایی شنیده‌ام که اگر بخواهی پزشکی قبول شوی باید حتماً ساعت مطالعه‌ات بالای ۱۲ باشد.
  • خیلی می‌خوابم میگن نباید بیشتر از ۶ ساعت خوابید ولی من بیشتر می‌خوابم.
  • اصلاً راندمان درس خواندنم خوب نیست؛ دوستم که ترازش خوبه می‌گفت تو یک ساعت ۳۰ تا تست ریاضی کار می‌کنه ولی من نمی‌تونم بیشتر از ۱۰ تا تست تو یک ساعت بزنم.

موارد بالا تنها بخشی از صحبت‌های داوطلبی است، که تازه می‌خواهد درس خواندن برای کنکور را شروع کند. اگر به تمام جملات بالا دقت کنید یک نکته مشترک در همه آن‌ها وجود دارد. بله، در تمامی موارد، داوطلب که تازه کار خودش را شروع کرده است دارد خود را با یک داوطلب قدر و تراز بالای کنکور مقایسه می‌کند و می‌خواهد از همان اول تمام استاندارد های مطالعه او را داشته باشد.

این بد نیست که ما هدف های بزرگی در سر داشته باشیم اما توجه کنید که نباید این مقایسه ها ما را از توجه به تلاش های خودمان باز بدارد در واقع ما خودمان هم نکات مثبت زیادی داریم که شایسته ایم بابت آن ها تشویق شویم و نباید دائماً برای عقب‌تر بودن از بهترین ها خودمان را سرزنش کنیم به جای آن باید دقت کنیم که با یک سیستم سازی درست بتوانیم کمبود های خود را جبران کنیم و کم‌کم بتوانیم نقطه ضعف هایمان را به نقاط قوت تبدیل کنیم. مثلا به مرور سرعت تست‌زنی‌ خود را بهتر کنیم در مقاله آموزش تست زمان دار با استفاده از ۸ سوال و جواب خیلی مهم، نکاتی را گفتم که بتوانید سرعت تست زنی خود را افزایش دهید. پیشنهاد می‌کنم حتماً این مقاله مهم را بخوانید.

۵.ساعت مطالعه‌ات رو بالا ببر

همان طور که گفتم یکی از اصلی ترین دغدغه های دانش‌آموزانی که تازه می خواهند درس خواندن را شروع کنند ساعت مطالعه پایینشان است و دائما از این بابت گلایه می کنند. آنها برای این که ساعت مطالعه شان بالا تر برود خواب خود را کم می کنند اما به نتیجه ای که می خواهند نمی رسند و فقط خود را خسته تر می کنند.

روشی که من همیشه توصیه می کنم این است که ابتدا یک روز بدون هیچ فشار و استرسی، صبح مثل یک روز عادی دیگر از خواب بیدار شوید و کاملاً طبیعی شروع به درس خواندن کنید و ابدا به افزایش ساعت مطالعه فکر نکنید اما تمام کار هایی که در طی روز انجام می دهید را دقیق یادداشت کنید . مثلا بنویسید:

  • ساعت ۹ از خواب بیدار شدم.
  • ۹/۵ صبحانه خوردم.
  • ۱۰/۵ تا ۱۱، نیم ساعت درس خواندم.
  • ۱۱ تا ۱۲ در اینستاگرام بودم.

به همین ترتیب تمام وقت هایی که درس خوانده‌اید یا درس نخوانده اید را کامل یادداشت کنید. این کار را برای سه روز متوالی انجام دهید تا دقت نوشته های تان بالا برود بعد از آن تلاش کنید تا به تدریج هر یک از زمان هایی را که بیهوده از دست می‌دادید را تبدیل به ساعت مطالعه مفید کنید. به این ترتیب می توانم به شما قول بدهم که در کمتر از یک ماه ساعت مطالعه تان را به ۱۲ ساعت مفید برسانید بدون اینکه زیاد اذیت شوید.

۶.کمال گرا نباش

اگر می‌خواهید دقیقاً بدانید کمال‌گرایی چیست و چه جنبه های منفی و مثبتی دارد؛ مقاله مربوط به کمال‌گرایی در سایت ویکی پدیا را بخوانید.

موضوع خیلی مهمی که وجود دارد این است که فقط درس خواندن را شرو ع کنید. شاید در ابتدا خیلی کند و کم بازده این کار را انجام دهید ولی به شما اطمینان می دهم که اگر تمام نکاتی را که گفتم را رعایت کنید، خیلی زود شاهد پیشرفت خود خواهید بود این رشد را می توانید در تراز یا نمرات مدرسه خود ببینید. شاید الان تراز شما در آزمون های آزمایشی کانون ۵۰۰۰ باشد اما مهم نیست! چون مطمئنم که اگر همین نکات ساده را رعایت کنید و دائماً از آن ها استفاده کنید خیلی زود ترازتان به ۷۰۰۰ یا بالاتر هم می رسد.

کمال گرایی

۷.از مشاور کمک بگیر

همان‌طور که دیدید درس خواندن در آغاز کار بسیار سخت و پیچیده‌ای است که شاید اگر آن را با دقت و اطلاعات کافی انجام ندهید، زمان و انرژی زیادی را از دست بدهید. توصیه می‌کنم حداقل برای شروع مسیر کنکور خود از یک مشاور باتجربه و حرفه‌ای کمک بگیرید، چون به احتمال زیاد خودتان در ابتدا با اکثر روش‌های درس خواندن و افزایش راندمان مطالعه آشنا نیستید و یادگیری این موضوعات وقت زیادی را از شما می‌گیرد، تازه اگر بتوانید آن‌را درست یادبگیرید.

پس انتخاب یک مشاور که در ابتدای کار، در کنار شما باشد و راه درست را به شما نشان بدهد باعث می‌شود انرژی زیادی را از دست ندهید و شروعی بسیار قوی داشته باشید.

شروع خوب، نیمی از انجام درست کار است.

ارسطو

باعث افتخار من است که بتوانم در این مسیر سخت شما را همراهی کنم. شما می توانید با کلیک روی دکمه زیر از امکانات منحصربه‌فرد بسته کامل مشاوره خصوصی با مجید خاقانی مطلع شوید؛ از جمله این ویژگی‌ها ،گارانتی بازگشت وجه است؛ یعنی اگر شما به هر دلیلی حتی بدون دلیل از مشاوره خصوصی با بنده رضایت نداشتید می‌توانید اعلام کنید و من هم با کمال احترام پولی را که پرداخت کرده بودید را به شماره حسابی که اعلام می‌فرمایید، واریز می‌کنم. این عالی نیست!؟

مجید خاقانی

من مجید خاقانی هستم، نویسنده مقاله‌ای خوندید و مدیر وبسایت دبیرستان، من داوطلب‌های کنکور کمک می‌کنم تا با سیستم‌سازی درس بخونند. از نظر من علت اصلی شکست کنکوری‌ها توجه زیاد به ((انگیزه)) است؛ چون انگیزه بعد از یک مدت کوتاه ازبین می‌ره و نمی‌تونه ما رو در کل مسیر کنکور همراهی کنه، پس باید دنبال جایگزین اون یعنی سیستم‌سازی باشیم!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا